luni, 16 februarie 2015

Brosa

Brosa era folosita pentru a prinde pelerinele sau pentru a impodobi gulerele inalte ale rochiilor femeilor. Peste o suta de ani a stat brosa in acest loc luand o forma rotunda sau ovala. Iar de aceasta data rolul practic este inlocuit cu cel decorativ.

In unele tari insa, cum sunt cele arabe sau indiene, brosa decorativa a fost urcata mai sus, deasupra fruntii, pe un turban. Cu cat era mai mare, din metale pretioase si pietre scumpe, cu atat purtatorul turbanului impodobit era de rang mai inalt, si ca putere si ca bogatie.

O data cu inventarea taiorului pentru femei brosa a intrat in alta epoca. A migrat spre reverul acestei vestimentatii si si-a pastrat locul pana astazi. Dar in zilele noastre brosa nu mai este batuta in cuie, cum se spune.
Ea este prinsa acum pe genti, la sold, in zona buricului unde incheie diferite hainute sau revine din cand in cand la baza gatului. Dorinta oamenilor de a inventa ceva cu totul si cu totul nou a dus la aceasta schimbare radicala. Cu cat este mai nou, nemaivazut, cu atat este mai atractiv. Iar in cazul bijuteriilor, deci si al brosei, totul este permis in ce privestea creativitatea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu